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History

The Biffi pastry shop is a sign that speaks of tradition, since 1847 a meeting point for those looking for old-fashioned Milanese suggestions over a rich breakfast, a business lunch or a tantalizing aperitif.

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Founded by Paolo Biffi in 1847, it is located in Porta Vercellina, at the end of Corso Magenta, one of the oldest and most elegant areas of the city. 

To this day, the ancient laboratory that has become a pastry shop is still here in Corso Magenta: a place with humble origins where art, creativity and craftsmanship are renewed and exalted at the service of lovers of genuine taste and in respect of the gastronomic and cultural history of Milan .

 

Among the many anecdotes that accompany the history of this glorious entrepreneurial reality there is that of the interest shown by Pope Pius X who wanted to taste the now well-known Milanese dessert. The Pope asked to try it and was generously satisfied, a panettone of pharaonic dimensions and personally decorated by one of the descendants of Casa Biffi, Paolo who covered it with a tricolor icing and various decorations that expressly recalled the values of freedom. Going further, we discover that in 1866  the cookbook was published, kept secretly, and distributed to customers as a Christmas present. Many recipes that have multiplied over time, enriching themselves with new ingredients and products ranging from confectionery (another pride of the Biffi family is that of being the official supplier of His Majesty the King) to biscuits, from savory pies to pastries and the legendary Colomba Pasquale._cc781905 -5cde-3194-bb3b-136bad5cf58d_

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We have reached the present day and the ancient laboratory which became a pastry shop is still there in Corso Magenta.

He has overcome many difficulties in the succession of times, history and wars. There we continue to work creating delicacies to guarantee posterity the perpetuation of a tradition, from humble origins, at the service of lovers of genuine and healthy taste, witnesses of the cultural history of Milan. In the third millennium everything has changed, modernity overwhelms us but if you walk along Corso Magenta starting from Piazza della Borsa and stopping where Leonardo da Vinci's Last Supper is, you will quickly reach that Forno opened in 1847, which later became the laboratory of Biffi Pastry. A laboratory where art and creativity are renewed and exalted in respect of the gastronomic and cultural history of the Bottega Biffi in Milan.

Fra i tanti aneddoti che accompagnano la storia di questa gloriosa realtà imprenditoriale vi è quello dell’interesse manifestato da Papa Pio X che voleva gustarsi l’ormai noto dolce meneghino. Il Papa chiese di provarlo e fu lautamente accontentato, un panettone dalle faraoniche dimensioni e personalmente decorato da uno dei discendenti di Casa Biffi, Paolo che l’ha ricoperto con una glassata tricolore e decorazioni varie che richiamavano espressamente i valori della libertà.  Andando oltre si scopre che nel 1866  si pubblica il ricettario, conservato segretamente, e lo si distribuisce ai clienti come strenna natalizia. Tante ricette che con il tempo si moltiplicano arricchendosi di nuovi ingredienti e prodotti che vanno dalla confetteria (altro vanto della famiglia Biffi quello di essere fornitore ufficiale di Sua Maestà il Re) ai biscotti, dalla torte salate ai pasticcini e la Colomba Pasquale. 

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Siamo arrivati ai giorni nostri e l’antico Laboratorio divenuto Pasticceria è ancora lì in Corso Magenta.

Ha superato le tante difficoltà nel susseguirsi dei tempi, della storia e le guerre. Lì si continua a lavorare creando prelibatezze per garantire ai posteri il perpetuarsi di una tradizione, dalla umili origini, al servizio degli amanti del gusto genuino e sano testimoni della storia culturale di Milano. Nel terzo millennio tutto è cambiato, la modernità ci travolge ma se si percorre Corso Magenta partendo dalla Piazza della Borsa e sostando dove c’è l’Ultima Cena di Leonardo da Vinci si raggiunge velocemente quel Forno aperto nel 1847, divenuto poi il laboratorio di Pasticceria Biffi. Un laboratorio dove arte e creatività si rinnova e si esalta nel rispetto della Storia gastronomica e culturale della Bottega Biffi a Milano.

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Advertising original paint of Broni PASTICCERIA BIFFI, 193.

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